Friday, October 9, 2009

INFO: 100 Makanan Warisan Malaysia














BUKAN sekadar popular, keistimewaan dan kepercayaan masyakat terhadap sesuatu makanan dapat ditonjolkan menerusi masakan. SEJAK zaman berzaman, makanan tradisi telah lama menjadi identiti sesuatu kaum kerana keistimewaannya. Daripada lauk-pauk, kuih-muih hinggalah makanan pembuka selera, ia turut merentasi budaya dan bangsa di negara ini.

Nasi/Beras
  • Nasi Lemak
  • Nasi Ayam
  • Nasi Kunyit(pulut kunyit)
  • Nasi Tumpang
  • Nasi Kerabu
  • Nasi Dagang
  • Nasi Himpit
  • Nasi Goreng
  • Nasi Ulam
  • Ketupat
  • Lemang
  • Pulut Kukus dalam Periuk Kera
  • Pulut Panggang

Mi

  • Mi Mamak
  • Laksa Asam
  • Char Kuey Teow Pulai Pinang
  • Laksa Johor

Lauk Pauk

  • Rendang
  • Serunding
  • Ayam Percik
  • Manok Pansoh
  • Masak Asam Pedas
  • Gulai Tempoyak Ikan Patin
  • Ikan Bakar
  • Masak Ikan Tanah Liat
  • Gulai Lemak Umbut
  • Gulai Lemak Lada Padi
  • Gulai Asam Rom
  • Kari Kepala Ikan
  • Kurma Daging
  • Pajeri Masak Ikan dan Pisang dalam Buluh
  • La-Tiang
  • Daging Dendeng
  • Ayam Panggang
  • Botok-botok Ikan

Minuman

  • Teh Tarik
  • Cendol
  • Air Batu Campur (ABC)
  • Air Kelapa
  • Air Selasih

Makanan Pembuka Selera

  • Hinava/umai
  • Pekasam
  • Tempoyak
  • Otak-otak
  • Sambal Belacan
  • Cencaluk
  • Budu
  • Sambal Gesek Ikan Bilis
  • Sate
  • Yee Sang
  • Sata
  • Telur Pindang
  • Kerabu Mangga Muda
  • Acar Buah

Kuih/Bubur

  • Kuih Keria
  • Kuih Koci
  • Akok
  • Kuih Seri Muka
  • Kuih Cara
  • Kuih Bingka
  • Kuih Bakul
  • Kuih Bulan
  • Kuih Cincin
  • Kuih Bakar
  • Kuih Sepit
  • Apam Balik
  • Pisang Goreng Keropok
  • Epok-epok
  • Karipap
  • Buah Melaka/Ondeh-ondeh Lempeng
  • Bahulu
  • Dodol
  • Lempuk Durian
  • Wajik
  • Seri Kaya Halwa
  • Agar-agar Sakar
  • Halwa Sukun
  • Tapai
  • Masalodeh
  • Putu Mayam
  • Muruku
  • Roti Jala Roti Canai
  • Tosai
  • Penderam
  • Kuih Lopis
  • Wajik Sirat
  • Wajik Ubi Kayu
  • Puding
  • Laddu
  • Bubur Pedas Sarawak
  • Bubur Assyura
  • Bubur Sum-sum
  • Bubur Kacang

HijauAm

  • Ubi Kayu
  • Sagu

No comments:

Post a Comment